چای بهتره یا قهوه!
بیشتر مردم در سراسر جهان به قهوه و چای علاقه دارند و معمولاً خواص و فواید این دو نوشیدنی مورد بحث قرار میگیرد. هر دو از موادی تشکیل شدهاند که میتوانند به سلامتی انسان کمک کنند. در ادامه محتوا، به خوردن چای و قهوه با هم، چای بهتر است یا نسکافه، چای سبز بهتره یا قهوه، مضرات چای و قهوه، خواص چای و قهوه اشاره خواهیم کرد.
چای یا قهوه
نوشیدنیهای حاوی کافئین، همچون چای یا قهوه، اکنون به عنوان یکی از محبوبترین انتخابهای روزانه در سراسر جهان شناخته شدهاند. این نوشیدنیها به دلیل تاثیرشان در افزایش شادابی و از بین بردن خوابآلودگی صبحگاهی، جایگاه خاصی در زندگی افراد دارند. بنابراین بسیاری از افراد در کل جهان، روز خود را با نوشیدن چای یا قهوه شروع میکنند.
خوردن چای و قهوه با هم
ترکیب قهوه و چای در واقع ساختن یک نوشیدنی متنوع، به نام قهوه چای یا Yuanyang است. این نوشیدنی ترکیبی از قهوه و چای است که در حقیقت یک نوشیدنی سنتی و محبوب در هنگ کنگ، به ویژه در وعده صبحانه مورد استفاده قرار میگیرد. طرز تهیه نوشیدنی قهوه چای به صورت زیر است:
مواد لازم:
- سه فنجان آب
- سه قاشق مرباخوری پر برگ چای سیاه
- شیر یا شیر عسلی (به میزان دلخواه برای غلیظی و شیرینی)
- شکر (اختیاری)
- سه فنجان قهوه سیاه تلخ
طرز تهیه:
1. ابتدا آب را به جوش بیاورید و برگ چای سیاه را به مدت ۳ دقیقه داخل آب جوش ریخته تا طعم بدهد.
2. سپس به مدت ۳ دقیقه مخلوط حاصل را در شیر یا شیر عسلی بریزید تا با هم ترکیب شوند.
3. در نهایت، مخلوط شیر و چای را به قهوه اضافه کنید و همگی را با هم مخلوط کنید.
4. در صورت تمایل به شیرین کردن نوشیدنی، شکر را به مقدار دلخواه اضافه کنید.
5. نوشیدنی را میتوانید به صورت گرم یا سرد مصرف کنید. در صورت تمایل، میتوانید با اضافه کردن یخ نوشیدنی را خنک کنید.
نوشیدنی قهوه چای به دلیل ترکیب شیر و قهوه، میتواند به عنوان یک گزینه انرژیزا و تقویتی برای وعده صبحانه و عصرانه باشد. از طرفی ترکیب پلی فنولها و کافئین در این نوشیدنی تأثیر مثبتی برای سلامت کبد دارد. به ویژه اگر با بیماریهای مزمن کبدی مانند کبد چرب یا سیروز کبدی روبرو هستید، مصرف قهوه یا ترکیب قهوه چای را به عنوان یک بخش اساسی از برنامه روزانه خود در نظر بگیرید.
بر اساس تحقیقات انجام شده در این زمینه، مصرف حتی چند فنجان قهوه یا چای در روز میتواند بروز بیماری های کبدی را کاهش دهد. بیماریهای مزمن کبدی اغلب در ردهی بیماری های موجب مرگ و میر قرار دارند و بسیاری از این بیماریها با سبک زندگی ناسالم، کمتحرکی و مصرف غذاهای چرب و پرکالری مرتبط هستند.
چای بهتر است یا نسکافه
چای یا نسکافه؟ این سوالی است که بسیاری از افراد درباره نوشیدنیهای مورد علاقه خود دچار شک و تردید میشوند. اما اگر به سلامت خود توجه دارید، پاسخ به این سؤال راحتتر میشود. بر اساس تحقیقات، نوشیدن چای نسبت به مصرف بیش از حد نسکافه بهتر است.
در واقع مصرف بیش از حد نسکافه میتواند به سلامتی شما آسیب برساند، اما نوشیدن چای باعث تقویت سلامتی میشود. به عنوان مثال چای حاوی آنتی اکسیدانهای طبیعی است که برای سلامتی بسیار مفیدند. همچنین مصرف معتدل چای میتواند به روشن شدن رنگ دندان ها، کاهش سردرد، خواب منظم، پیشگیری از بیماریهای قلبی و سکته کمک کند.
چای سبز بهتره یا قهوه
هر دو نوشیدنی قهوه و چای سبز دارای خواص سلامتی بالایی هستند، اما در اینجا بحث بین انتخاب بهتر می باشد که در ادامه محتوا بررسی می شود.
اگر سلامتی و مفید بودن نوشیدنی برای شما مهم است:
چای سبز و قهوه دارای آنتیاکسیدان هستند که این موجب ترمیم یا جلوگیری از آسیب دیدن رادیکالهای آزاد می شود. به طور کلی رادیکالهای آزاد نتیجهی طبیعی یک سبک زندگی نامناسب است و گاهاً باعث بروز بیماریهای جدی میشوند.
البته لازم به ذکر است که جهت جلوگیری از رادیکالهای آزاد، آنتیاکسیدانها به تنهایی کافی نیستند، بلکه یک برنامه رژیمی سالم، ورزش منظم، پیادهروی و آفتاب گرفتن و استفاده از هوای تازه نیز از عوامل مهم بازدارنده هستند که این برنامه با تأمین آنتیاکسیدان تکمیل میشود. بنابراین، اگر معیار شما فقط سلامتی است، بهتر است بین مصرف چای سبز و قهوه، مصرف چای سبز را انتخاب کنید.
نکته مهم: اگر هدف شما کاهش وزن و لاغری است، باید بدانید که بین چای سبز و قهوه تفاوت زیادی وجود ندارد، و هر دو میتوانند به شما در این مسیر کمک کنند و نقش مکمل و کمککنندهای در کاهش وزن داشته باشند.
اگر جذب کافئین برای شما مهم است:
مقدار کافئین در چای سبز و قهوه کاملاً متفاوت است و بر اساس آزمایشات و نتایج تحقیقات، مشخص شده است که مقدار کافئین در قهوه بسیار بیشتر از مقدار آن در چای سبز است.
مضرات چای و قهوه
موادی همچون قهوه، چای و کاکائو حاوی کافئین هستند و مصرف آنها برای بیماریهای مزمن از جمله دیابت و بیماریهای قلبی مفید است. با این حال افراد باید از زیادهروی در مصرف مواد غذایی حاوی کافئین پرهیز کنند، زیرا این کار ممکن است منجر به عوارضی شود.
مصرف بیش از حد مواد غذایی حاوی کافئین مانند قهوه، میتواند عوارضی از جمله پوکی استخوان و بیخوابی را به همراه داشته باشد. مقدار کافئین موجود در چای ممکن است کمتر از قهوه باشد و باید توجه داشت که مقدار این ماده در انواع مختلف قهوهها نیز متفاوت است. مقدار کافئین در انواع مختلف چای نیز متفاوت است و بسیاری از افراد آن را به عنوان یک راه برای رفع خستگی مصرف میکنند.
مصرف قهوه و دیگر نوشیدنیهای محتوی کافئین در افرادی که دارای زخم معده هستند یا به این بیماری حساس هستند، میتواند منجر به تشدید آن شود و علاوه بر این ممکن است موجب افزایش ضربان قلب و فشارخون شود. بنابراین توصیه میشود به صورت رقیق مصرف شود تا عوارض آن به کمترین میزان ممکن برسد.
همچنین افرادی که با کمخونی و کمبود آهن مواجه هستند، بهتر است که چای و قهوه را بعد از وعده های غذایی و حداقل یک ساعت قبل از خوردن غذا و تا دو ساعت پس از آن، چای و قهوه مصرف نکنند. علاوه بر این مصرف قهوه و چای باید در افرادی که دچار کمخونی هستند، کودکان و زنان باردار محدود شود.
خواص چای و قهوه
از خواص چای و قهوه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کاهش وزن
از مزایای مصرف قهوه تلخ و چای برای کاهش وزن میتوان به میزان کالری کم آنها اشاره کرد. با جایگزینی این نوشیدنیها به جای نوشابه و نوشیدنیهای شیرین شده با شکر، میتوان وزن را کاهش داد. البته، حتماً باید توجه داشت که قهوه یا چای خود را شیرین نکنید.
رادیکال های آزاد
رادیکالهای آزاد، معمولاً به عنوان مواد اکسیدان شناخته میشوند. این مواد قادرند به سلولهای بدن آسیب وارد کنند. رادیکالهای آزاد در زمان متابولیسم برخی از غذاها در بدن تشکیل میشوند. همچنین، تابش نور خورشید بر روی پوست انسان نیز باعث آزاد شدن این ترکیبات شیمیایی میشود. موادی مانند چای و قهوه، آنتیاکسیدانهایی را در خود جای دادهاند و باعث می شود تا بدن بتواند رادیکالهای آزاد را از بین ببرد.
بیماری آلزایمر
آلزایمر، نوعی بیماری مزمن در دستگاه عصبی مرکزی است که با از دست رفتن حافظه و تغییرات رفتاری مشخص میشود. قهوه و چای، حاوی آنتیاکسیدانهایی هستند که از نورونها (سلولهای عصبی) حافظت میکنند و به پیشگیری از بروز آلزایمر کمک میکنند.
دیابت نوع ۲
مصرف قهوه و چای با مقادیر قابل توجهی آنتیاکسیدان میتواند منجر به حفظ سطح طبیعی قند خون در بیماران دیابت نوع ۲ شود. همچنین، آنتیاکسیدانهای موجود در چای نیز به بدن کمک میکنند تا قند خون را به خوبی متابولیسم کند و استفاده کند.
بیماری پارکینسون
مصرف کافئین ممکن است علائم اولیه بیماری پارکینسون را کاهش دهد. این ماده در قهوه و چای حضور دارد و میتواند مغز را در مقابل بیماری پارکینسون حفاظت کند.
سکته مغزی و قلبی
وقتی خون به بخشی از بدن نمیرسد، سکته اتفاق میافتد که میتواند بسیار خطرناک باشد، به خصوص سکته قلبی و سکته مغزی که ممکن است منجر به مرگ فرد گردد. همچنین کافئین میتواند التهاب را کنترل کرده و سطح قند خون را به میزان قابل توجهی کاهش دهد، در نتیجه مصرف یک فنجان قهوه یا چای در طول روز میتواند احتمال وقوع سکته را کاهش دهد. همچنین، مصرف چای و قهوه میتواند با کاهش فشار خون، از وقوع سکته مغزی و قلبی جلوگیری کند.
بیماری های قلبی عروقی
مصرف ۳ تا ۵ فنجان چای و قهوه در روز میتواند باعث کاهش احتمال رسوب کلسیم در عروق شود. این نتیجه نشان میدهد که چای و قهوه ممکن است خواص درمانی داشته باشد که میتواند شانس ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را کاهش دهد.
سنگ کیسه صفرا
کیسه صفرا یک عضو بیضیشکل در زیر کبد است که وظیفه ذخیره و تخلیه صفرا را بر عهده دارد. سنگهای صفرا میتوانند شامل کلسترول یا پیگمانت باشند، اما سنگهای کلسترولی به عنوان شایعترین نوع سنگ صفرا محسوب میشوند. یکی از علت های ایجاد سنگ صفرا، کاهش تحرک یا بیحرکتی کیسه صفرا است. یکی از خواص چای و قهوه، بیشتر شدن تحرک کیسه صفرا است که میتواند از تشکیل سنگها جلوگیری کند.
بیماری های کبدی
مصرف سه فنجان چای و قهوه در روز ممکن است احتمال نارسایی کبدی را کاهش دهد. سیروز کبدی و سرطان کبد دو نوع بیماری کبدی هستند که مصرف قهوه میتواند به افرادی که به این دو بیماری مبتلا هستند، کمک کند.
سرطان ها
مصرف قهوه و چای سبز میتواند به فرد در پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات و پستان کمک کند. همچنین، انواع دیگر چای نیز ممکن است از بروز سرطان تخمدان و معده پیشگیری کنند. تحقیقات نشان میدهند که آنتیاکسیدانهای موجود در چای، به ویژه پلیفنول، به عنوان یک محافظت کننده مهم در برابر سرطانها عمل میکنند.